EKO warzywniak

Jak dobrze zaplanować uprawę warzyw, by posadzone nasiona nam pięknie rosły?

Najważniejszą rzeczą w ogrodzie warzywnym jest podłoże. W odpowiedniej ziemi nasze warzywa będą duże i soczyste a my nie będziemy zmuszeni do używania chemicznych wspomagaczy.

Jak powinna wyglądać ziemia ?

– powinna być czarna lub brunatna;

– lekka, ale nie o strukturze piasku ( pieprzu );

– powinny w niej żyć dżdżownice;

– lekko kwaśna, najlepiej od 6 do 6,5 pH;

GRUNT TO GLEBA!

Niestety, nasze tereny najczęściej nie obfitują w żyzną ziemie. Najłatwiejszym, ale i najdroższym sposobem jest wymiana gleby. Glebę należy wymienić również w przypadku, gdy nasz ogród przypomina Saharę lub co gorsza kopalnię gliny.

W tych dwóch przypadkach nie jesteśmy w stanie poprawić jakości podłoża.

Do poprawienia struktury gleby idealnie nadaje się kompost. Kompost zmienia strukturę ziemi, napowietrza ją, pozwala na wchłonięcie większej ilości wody oraz na powolne jej parowanie. Zawiera próchnicę, która dostarcza wszystkich niezbędnych substancji odżywczych roślinom. Kompost należy rozkładać wiosną lub jesienią. Nie musimy się bać o przenawożenie – jest to niemożliwe. Im więcej materii organicznej tym lepiej.

Warto prowadzić własny kompostownik, nawet najmniejsze gospodarstwo domowe jest w stanie wyprodukować kompost na cały sezon. Kompostowanie będzie efektywne, o ile do kompostownika będziemy wrzucać odpowiednie odpady organiczne. Wbrew pozorom nie wszystko może być przekształcone w kompost.

Co więc można kompostować?

  • gałęzie drzew i krzewów,
  • ściętą trawę,
  • skorupki jaj,
  • obierki i resztki warzyw oraz owoców,
  • popiół z kominka,
  • pokrzywy,

Czego nie kompostujemy?

  • liście dębu, orzecha włoskiego, buku i olchy,
  • chwastów z pielenia rabat,
  • cytrusów,
  • nabiału, resztek pochodzenia zwierzęcego,
  • Resztek posiadających sól,

Zapraszamy Was serdecznie do naszego ogrodowego centrum, gdzie znajdziecie idealne rośliny dopasowane do Waszego podłoża i gleby!